Allt för ofta ser vi CrossFit atleter  skada händerna under träning. Detta SKALL inte hända annat än när man måste ge 100% oavsett vad (benchmarks/tävling/livochdöd-yrke). Hur undviker vi “rips” ? (När huden spricker/slits isär) och hur förebygger vi detta? Det får vi svar på i denna artikel av Simon! 

Orsak

Huvudsaklig anledning till att man får rips är att man utvecklat för stora valkar i händerna, oftast under fingrarna, motsatt sida knogarna.

 När skivstänger, kettlebells och pull-up-bars fastnar i dessa samtidigt som händerna roterar runt dem spricker huden. Det finns självklart andra fall, t.ex. då huden helt enkelt är för tunn, och inte klarar av påfrestningarna det innebär att rotera t.ex. en kettlebell i handflatan eller när man skaver hål på insidan av tummen när man använder “hook grip”. Man kan även skapa blåsor under huden genom att utsätta huden för både tryck och värme skapat av friktion, detta undviks bäst genom att släppa stången lite tidigare.

 

Förebyggande vård

är A och O.

Valkar måste filas ned kontinuerligt.

Beroende på träningsvolym och uppbyggnad av valkar rekommenderar jag att man 1-2 ggr/vecka tar en lång dusch/bad för att mjuka upp huden. Efter ett tag kommer överflödig hud/valkar bli vit och mjuk, detta gör huden lätt att filar bort samt att avgöra hur mycket hud/valkar som behöver avlägsnas. Jag använder två olika verktyg för att avlägsna valkar.

En grövre “rasp” och en finare syntetisk pimpsten (se bild och läs mer under Resurser).

 

fasd

Jag använder den grövre för att avlägsna majoriteten av valkarna, och när jag förnimmer smärta i huden slutar jag. Smärtan är ett tecken på att jag kommit ned till levande hud som jag inte vill skada. Därefter använder jag den finare för att se till att huden blir “len” och slät (lena händer kan man nog glömma som crossfitter).

Målet är inte lena och mjuka händer. En viss mängd av förhårdnad hud behövs för att kunna träna regelbundet och utstå de påfrestningar detta innebär. Huden behöver dock vara jämn för att inte fastna och slitas sönder. Målet är att minimera skadlig friktion mellan hud och yttre objekt.

Efter behandlingen smörjer jag in händerna med en fet hudkräm och låter det verka över natten. Det är i överlag viktigt att hålla händerna återfuktade och fräscha både före och efter träning.

 

Behandling av skada

Har huden redan gått sönder varierar bästa åtgärd från fall till fall. Det bra att försöka låta så mycket hud som möjligt sitta kvar och läka tillbaka om det går, men det fungerar tyvärr sällan, speciellt om man vill fortsätta träna under läkningsprocessen. Är det för sent för det så är det bäst att nyttja ett rakblad eller dylikt för att skära bort huden så att kanten som blir kvar skapar så lite friktion som möjligt.  Skydda huden under med ett förband som tillåter den att andas och förhårdna utan att utsätta den för smuts eller ytterligare slitning. När såret läker blir huden hård och torr, detta leder ofta till att såret spricker när man sträcker ut handflatan. För att undvika det kan man kontinuerligt smörja in huden för att hålla den mjuk.

Sist men inte minst, anpassa träningen under läkningsperioden. Desto snabbare händerna är helt återhämtade desto bättre. Skala övningar, minska intensiteten, världen kommer inte gå under.

 

Skydd

Som skydd är det tape, gymnastic straps eller handskar som gäller. Applicera tape på tummar tyngdlyftning eller när hook grip i överlag kommer användas mycke, även Bar Muscle-Ups.  Insidan av händerna skyddas bäst med gymnastic strapsAnvänd dessa eller tape för Pull-Ups, Toes-to-Bar, Chest-to-Bar eller Ring/Bar Muscle-Up. Även höga repetitioner av Cleans, Snatches eller Deadlifts. Det går även bra att skydda insidan av händerna med tape (se Resurser nedan). Gymnastic straps är enklare att använda men kan göra att det blir svårare att få ett bra grepp (eftersom de minskar friktionen mot handen, och på så sätt skyddar huden). Ett bra alternativ kan vara att använda straps vartannat set. Vid repklättring, hinderbanor och annat fungerar handskar oftast bäst. Problemet vid hinderbanor är att blöta handskar ofta förlorar sitt grepp om de inte är “rätt” materiel.

Resurser

Gymnastic Straps

roguegrips

Gymnastic straps finns lite överallt att köpa, men det dyker hela tiden upp nya modeller anpassade för CrossFit. Handskar fungerar också utmärkt. Rouge Europe

Tape

Guide för hur man applicerar tape på insidan av händerna:

 

 

Verktyg

fasd

  • Till vänster: “Rasp”, Åhléns, ca 50 kr.
  • Till höger: Syntetisk pimpsten, The Body Shop, ca 50 kr. (Den syntetiska pimpstenen är bättre än vanlig pimpsten enligt mig, detta eftersom den är något finare.)

Evernote Snapshot 20151002 181644

Elektronisk fotfil, ca 300 kronor på ICA – funkar lika bra på fötterna som att fila ner valkar, ett bra alternativ för den late och rike.

 

10919485_1530231607250555_1119031863_n

Spana in Coach Simon på tumblr och

Instagram: @simonbrandt och Twitter: @simonbrandt

 

Fler poster från Simon

Simons Report: FLAWD Offline Month

 

Mer resurser:

om handvård kolla in  Invictus

 

Award Winning Produce

Order Online

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Pellentesque vestibulum aliquam cursus. Mauris molestie aliquam urna. Curabitur nec eleifend risus. Integer eget libero sed elit pharetra ultricies eu in augue. Integer eget libero sed elit pharetra ultricies eu in augue.

cattle-farming